Selamat Malam!!!
tadi Nana dinner and masak one of our family favourite dishes " Ketam Berlada Telur "!!!!
tadi Nana dinner and masak one of our family favourite dishes " Ketam Berlada Telur "!!!!
Yummy yummy tau..So Nana nak share my own recipe ni..So u guys boleh la cube ya.
My husband and princess really enjoy it! Sedap sehingga menjilat jari okay!!Hahahha..So u guys should try tau...sdp!
Nak fresh ketam carilah kat pasar Borong!Sure xrugi u all beli...Dah lah besar and banyak isi lagi!!
Murah pun murah hehhee :0
So let's check it out!!!
My husband and princess really enjoy it! Sedap sehingga menjilat jari okay!!Hahahha..So u guys should try tau...sdp!
Nak fresh ketam carilah kat pasar Borong!Sure xrugi u all beli...Dah lah besar and banyak isi lagi!!
Murah pun murah hehhee :0
So let's check it out!!!
KETAM BERLADA TELUR
Bahan- bahan :-
* Ketam 5 Ekor -dikerat dua
* Bawang Besar 1 biji
* Bawang Putih 4 ulas
* Cili Giling 3 sudu besar
* Asam Jawa 1 sudu besar
* Minyak
* Garam 1 sudu kecil
* Gula 2 sudu besar
* Telur 1 biji -dipukul
CARA - CARA :-
* Bersihkan ketam Dan toskan air dia
* Blendkan bawang besar & bawang Putih sehingga lumat
* Panaskan kuali Dan minyak
* Tumiskan bahan blend tadi
* Masukkan 3 sudu besar cili filing Dan tumis sehingga pecah minyak
* Masukkan air asam jawa Dan kacau
* Masukkan garam & gula
* Masukkan ketam tadi Dan Gaul sehingga sebati
* Tutupkan kuali supaya ketam cepat masak
* Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam sambal Dan gaulakan semua sehingga sebati
* Kemudian rasa Dan tutup api Dan sedia dihidangkan!!
Selamat Mencuba ya!!!
Yang penting kita enjoy!!!
Bahan- bahan :-
* Ketam 5 Ekor -dikerat dua
* Bawang Besar 1 biji
* Bawang Putih 4 ulas
* Cili Giling 3 sudu besar
* Asam Jawa 1 sudu besar
* Minyak
* Garam 1 sudu kecil
* Gula 2 sudu besar
* Telur 1 biji -dipukul
CARA - CARA :-
* Bersihkan ketam Dan toskan air dia
* Blendkan bawang besar & bawang Putih sehingga lumat
* Panaskan kuali Dan minyak
* Tumiskan bahan blend tadi
* Masukkan 3 sudu besar cili filing Dan tumis sehingga pecah minyak
* Masukkan air asam jawa Dan kacau
* Masukkan garam & gula
* Masukkan ketam tadi Dan Gaul sehingga sebati
* Tutupkan kuali supaya ketam cepat masak
* Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam sambal Dan gaulakan semua sehingga sebati
* Kemudian rasa Dan tutup api Dan sedia dihidangkan!!
Selamat Mencuba ya!!!
Yang penting kita enjoy!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan