Hello hello hello!!!
Hi Nana nak share one recipe lagi hehhee :) Simple and easy to cook tau...
So Nana nak share " Resepi Ikan Goreng Berlada "
So pe lagi makan ngn nasi panas memang menyelerakan!Terbaik!!
So u guys let's check this out !!
Ikan Goreng Berlada
Erm yumy2 ...BTW u guys boleh guna any of fish tau utk fry ..Nana guna ikan kembung /pelaling Je..Ahhaha goreng garing2..My husband siap ngap sekali kepala ekor dia..Dahsyat hahhah :p
Bahan - bahan :-
* Ikan Kembung /Pelaling 6 ekor-siang ikan buang insang & isi perut
* Kunyit serbuk
* Garam
* Bawang Besar 1 biji -hiris
* Bawang Putih 3 ulas -hiris
* Cili giling 3-4 sudu
* Asam jawa -air asam
* Gula 2 sudu
* minyak
Cara - cara :-
* Bersihkan ikan Dan lumurkan garam Dan kunyit
* Panaskan kuali Dan goreng ikan tadi sehingga caring
* Kemudian angkat Dan letakkan di pinggan
* Tunis bawang besar & bawang Putih sehingga naik baju
* Masukkan cili giling 3-4 sudu Dan tumis hingga pecah minyak
* Masukkan air asam jawa Dan kacau
* Masukkan garam Dan gula Dan rasa
* Setelah masak cili tadi boleh lah di taburkan dia at as ikan sehingga menutupi ikan tadi..
* Siap boleh la dihidangkan!
See..easy as 123 kan heheh..
BTW selamat mencuba !
Yang penting kita enjoy!!
So Nana nak share " Resepi Ikan Goreng Berlada "
So pe lagi makan ngn nasi panas memang menyelerakan!Terbaik!!
So u guys let's check this out !!
Ikan Goreng Berlada
Erm yumy2 ...BTW u guys boleh guna any of fish tau utk fry ..Nana guna ikan kembung /pelaling Je..Ahhaha goreng garing2..My husband siap ngap sekali kepala ekor dia..Dahsyat hahhah :p
Bahan - bahan :-
* Ikan Kembung /Pelaling 6 ekor-siang ikan buang insang & isi perut
* Kunyit serbuk
* Garam
* Bawang Besar 1 biji -hiris
* Bawang Putih 3 ulas -hiris
* Cili giling 3-4 sudu
* Asam jawa -air asam
* Gula 2 sudu
* minyak
Cara - cara :-
* Bersihkan ikan Dan lumurkan garam Dan kunyit
* Panaskan kuali Dan goreng ikan tadi sehingga caring
* Kemudian angkat Dan letakkan di pinggan
* Tunis bawang besar & bawang Putih sehingga naik baju
* Masukkan cili giling 3-4 sudu Dan tumis hingga pecah minyak
* Masukkan air asam jawa Dan kacau
* Masukkan garam Dan gula Dan rasa
* Setelah masak cili tadi boleh lah di taburkan dia at as ikan sehingga menutupi ikan tadi..
* Siap boleh la dihidangkan!
See..easy as 123 kan heheh..
BTW selamat mencuba !
Yang penting kita enjoy!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan