Happy Sunday u all..
Well today Nana and husband takde point nak hang out but we all just pegi Pasar Borong Selangor today!!!I love fresh seafood okay..Memang worth it tau beli seafood kat sini...So many choices we all blh pilih...Sotong ,udang,ketam,ayam,berjenis-jenis ikan Segar ,sayur & buah....
Well today Nana and husband takde point nak hang out but we all just pegi Pasar Borong Selangor today!!!I love fresh seafood okay..Memang worth it tau beli seafood kat sini...So many choices we all blh pilih...Sotong ,udang,ketam,ayam,berjenis-jenis ikan Segar ,sayur & buah....
Yang bestnya Nana boleh nego2 with penjual ni hahhha ....well of coz la kita nak yg best deal kan huh??hehhe..
So hasil belian tadi Nana beli ketam bunga, ayam,ikan kerisi,ikan kembung,sotong...banyak kn!!
So today Nana masak Ayam Masak Merah & Sotong Pedas Kicap!
So let's Nana share the recipe okay...
Ayam Masak Merah
Bahan - bahan :-
* Ayam 500 gram
* Bawang besar 1 biji besar -blend
* Bawang Putih 4 ulas -blend
* Cili kering 6 tangkai - blend
* Bunga cengkih 2 biji
* Kulit kayu manis 1 tangkai
* Serai 2 tangkai-titik kan
* Sos cili 3 sudu besar
* Garam
* Gula
* Serbuk kunyit
* Minyak
Cara - cara :-
* Bersihkan ayam Dan Gaul kn bersama kunyit Dan garam.Kemudian goreng
* Angkat ayam Dan letak pada pinggan
*Blendkan cili kering ,bawang Putih,bawang besar sehingga lumat
* Tumiskan bahan yang dah blend tadi sehingga pecàh minyak
* Masukkan kulit kayu Manis ,serai Dan bunga cengkih sekali
* Masukkan sos cili tadi Dan Gaul mesra
* Masukkan garam 1sudu kecil Dan garam 2 -3 sudu besar
* Tutup api Dan masukkan ayam digoreng tadi ke dalam kuali Dan kacau sehingga sebati
* Bolehlah diangkat Dan dihidangkan!
Selamat Mencuba...
Yang penting kita enjoy...
So today Nana masak Ayam Masak Merah & Sotong Pedas Kicap!
So let's Nana share the recipe okay...
Ayam Masak Merah
Bahan - bahan :-
* Ayam 500 gram
* Bawang besar 1 biji besar -blend
* Bawang Putih 4 ulas -blend
* Cili kering 6 tangkai - blend
* Bunga cengkih 2 biji
* Kulit kayu manis 1 tangkai
* Serai 2 tangkai-titik kan
* Sos cili 3 sudu besar
* Garam
* Gula
* Serbuk kunyit
* Minyak
Cara - cara :-
* Bersihkan ayam Dan Gaul kn bersama kunyit Dan garam.Kemudian goreng
* Angkat ayam Dan letak pada pinggan
*Blendkan cili kering ,bawang Putih,bawang besar sehingga lumat
* Tumiskan bahan yang dah blend tadi sehingga pecàh minyak
* Masukkan kulit kayu Manis ,serai Dan bunga cengkih sekali
* Masukkan sos cili tadi Dan Gaul mesra
* Masukkan garam 1sudu kecil Dan garam 2 -3 sudu besar
* Tutup api Dan masukkan ayam digoreng tadi ke dalam kuali Dan kacau sehingga sebati
* Bolehlah diangkat Dan dihidangkan!
Selamat Mencuba...
Yang penting kita enjoy...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan